top of page

130 Asırdır Akan Bir Nehir 33 Medeniyet 1 Şehir ; Diyarbakır Gezi Rehberi

Güncelleme tarihi: 20 May 2023

“Medeniyetler Şehri” Diyarbakır yaklaşık 12.000 yıllık tarihi ile pek çok medeniyet ve uygarlığa ev sahipliği yapmış, sıcakkanlı insanlara, leziz yöresel yemeklere, birçok tarihi yapı ve doğal güzelliklere sahip olan şairler memleketidir.

Hevsel Bahçeleri ve Surları ile adını Unesco Dünya Miras Listesine yazdırmış olan Diyarbakır'da yapılacak pek çok etkinlik bulunuyor. Diyarbakır'ı en iyi şekilde tanımak, hiçbir güzel aktiviteyi es geçmemek ve buradan en memnun şekilde ayrılmak için rehberimiz de önerilerde bulunduk.

Hadi Güneydoğunun Paris'i olarak nitelendirilen Diyarbakır'ı birlikte gezeHASAN PAŞA HANINDA LEZZETLİ BİR DİYARBAKIR KAHVALTISI



Gezimize ilk olarak Evliya Çelebinin “Kale misali, gayet metin ve müstahkem bir yapı” diyerek bahsettiği Hasan Paşa Hanından başlıyoruz. Bir zamanlar Irak, İran ve Azerbaycan kervanlarının sıkça kullandığı bu han şu an turistler ve halk tarafından en rağbet edilen mekanlardan birisi. Bu rağbetin tüm sebebi hanın tarih kokan yapısı ve içindeki hediyelik eşya satan mağazalar değil elbette. Geleneksel diyarbakır evleri gibi havanın sıcaklığına rağmen serin olan Hasan Paşa Hanında sıcacık hazırlanmış pideler, kavurmalı yumurtalar, yöresel peynirler, çeşitli soslar, reçeller ve demlenmiş çay ile tadı damağınızda kalacak olan Diyarbakır’ın en leziz kahvaltısını yapabilirsiniz. Bu lezzetli kahvaltıdan sonra dilerseniz bir fincan kahve içebilir ve hediyelik eşyalara göz atabilirsiniz


ULU CAMİİ

Gezimize Anadolu’nun en eski ibadethanelerinden biri olan Ulu Camii ile devam ediyoruz. Hasan Paşa Hanı ile arasında kısa bir yürüme mesafesi bulunan Ulu Camii Diyarbakır’ın dil, din ve kültürel çeşitliliğinin bir anıtı olarak kabul ediliyor. İlk olarak Güneş Tapınağı olan sonraları ise Yahudiler tarafından Sinagog olarak ve Hristiyanlar tarafından Kilise olarak ibadet edilen Ulu Camii, Diyarbakır’ın fethi ile İslam Dünyasında da önemli bir yapı olarak kabul edilmiştir. Burada ayrıca sibernetiğin babası olarak kabul edilen El Cezeri’nin tasarladığı güneş saati sergilenmektedir.


ŞAİRLER MEMLEKETİ DİYARBAKIR; CAHİT SITKI TARANCI MÜZESİ

Ulu Camii’ye sadece birkaç sokak uzaklıkta olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesindeyiz. Diyarbakır Sezai Karakoç, Ahmed Arif ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi önemli şairlerin memleketidir. Cahit Sıtkı Tarancı bu evde doğmuş ve hayatının bir dönemin de burada yaşamıştır. Bu müzenin bir diğer önemi ise Cahit Sıtkı Tarancı’nın evinin tipik geleneksel bir Diyarbakır evi olmasıdır. Bu müzede Cahit Sıtkı ile ilgili pek çok eseri inceleyebilirsiniz.


SÜLÜKLÜ HANDA LEZZETLİ BİR KAHVE ARASI



Bir sonraki durağımız ise Sülüklü Han oluyor. Bu hanın adı bir zamanlar içerisinde bulunan kuyudan şifa için çıkartılan sülükler ile anılıyor. Sülüklü Han oldukça serin ve dinlenmek için çok uygun bir mekan. Burada birçok yöresel içecek çeşitleri de bulunuyor, bunlardan biri de Menengiç Kahvesi. Yüzyıllar boyunca tüketilen ve Güneydoğu Anadolu’ya ithaf edilmiş menengiç kahvesini daha önce tatmadıysanız mutlaka Sülüklü Handa denem İLGİNÇ BİR ANIT; DÖRT AYAKLI MİNARE

Bir sonraki durağımız ise Sülüklü Hana yürüme mesafesinde olan uğrayabileceğiniz Şeyh Mutahhar Camii. Sıra sıra siyah beyaz taşlarla yapılmış estetik bir görüntüsü olan Şeyh Mutahhar Camii popülerliğini dört ayaklı ilginç minaresinden alıyor..

BAKIRCILAR ÇARŞISI


Kısa süren Dört Ayaklı Minare turundan sonra Bakırcılar Çarşısı’na doğru yöneliyoruz. Bakırcılar Çarşısı ziyaretçilerini bambaşka bir dünyada misafir ediyor adeta. Diyarbakır’da ilk çanak ve çömlek milattan önce Neolitik zamanda icra edilmiştir. Bakırcılar Çarşısı Diyarbakır denince akla gelen ilk yerlerden, oldukça turistin rağbet ettiği bir çarşıdır. Burada isterseniz süs eşya isterseniz ileri de kullanabileceğiniz bakırdan icra edilmiş birçok ürün var.

DENGBEJ EVİ


Bakırcılar Çarşısından sonraki durağımız Diyarbakır’ın asırlık kültüründen bir parça sunuyor size. “Dengbej” kelimesi sözün ahenkle icra edilmesini sağlayan kişi anlamına geliyor. Dengbej evleri birçok üniversite öğrencisinin tezi olmuş, 30 ülkeden gelen müzikologlar tarafından incelenmiş hakkında belgeseller çekilmiş Diyarbakır kültürünün önemli bir parçasıdır. Dengbej evinde güzel bir müzik keyfi sizi bekliyor.

LEZZETLİ BİR ÖLEN YEMEĞİ ; CİĞER

Bolca tarih içeren bir Taşkent Diyarbakır turundan sonra dinlenmek ve karnınızı doyurmak için tarihi sokaklarda birçok kebap çeşidi bulunduran restorant ve lokantalar mevcut. Bu kebap çeşitleri arasında tescilli lezzetler arasına giren Diyarbakır Ciğer Kebabını tatmadan kesinlikle Diyarbakır’dan ayrılmamalısınız. Tadının damağınızda kalacağı ve şehirden ayrılmadan önce bir kere daha yemek isteyeceğinize eminiz


DİYARBAKIR SURLARI

Lezzetli öğle yemeğinden sonra Diyarbakır denildiği vakit akla gelen ilk yerdeyiz; Diyarbakır Surları

Diyarbakır Surları 9000 yıllık tarihe sahip 4 kapısı olan (Dağ Kapısı, Urfa Kapısı, Mardin Kapısı ve Yeni Kapı) bir açık hava müzesi adeta. Diyarbakır Surları birçok medeniyete, uygarlığa, savaşa ve egemenliğe tanıklık yapmış Çin Seddinden sonra en uzun ikinci Sur Topluluğu olarak kabul edilir. Unesco Dünya Miras Listesi ile tescillenmiş bu harika yapıyı uzun uzun inceleyebilirsiniz.

HZ. SÜLEYMAN CAMİİ

Halid bin Velid’in oğlu Süleyman ile Diyarbakır fethi sırasında burada şehit olan askerlerin burada defnedilmesi sebebiyle Hz. Süleyman Camii uzun süreler bir ziyaret mekanı olmuştur. Yapılan restorasyonlar sayesinde bu Camii’yi ziyaret esnasında güzel havanın ve yeşilliklerin tadını çıkarabilir burada oturup dinlenebilirsiniz.

DİYARBAKIR ARKEOLOJİ MÜZESİ

Bir sonraki durağımız ise Diyarbakır Arkeoloji Müzesi. Müze kartı ile giriş yapabildiğimiz bu müze Prehistorik Çağdan itibaren Eski Tunç, Urartu, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait eserler ve ayrıca Amida baskılı Artuklu dönemi sikkeleri ile etnografik eserlerden oluşan zengin bir koleksiyona sahiptir. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi bir solukta gezilemeyecek kadar çeşitli eserlere sahip olduğundan birden fazla müze binası ile bölümlere ayrılmıştır. Burada uzun süre vakit geçirdikten sonra dinlenip bir şeyler içmeniz için kafeler mevcut.

SAİNT GORGE KİLİSESİ

Saint George Kilisesi Diyarbakır’ın tarih ve kültürel çeşitlilik kokan, en eski ibadethanelerinden birisidir. Çok tanrılı dinlere ait bir tapınak olduğu varsayılan Saint George Kilisesinin, Roma döneminde de ateş tapınağı olarak kullanılmış olma ihtimali vardır. Artuklu zamanında ise burası hamam olarak işletilmiştir. Günün her saati güzel görünen Saint George Kilisesi anı ölümsüzleştirmek için iyi bir mekan seçimi.

KEÇİ BURCU

Bir diğer UNESCO’nun tescillediği bir diğer yapı ise Diyarbakır Kalesine bağlı olan Mardin kapısının doğusunda inşa edilen Keçi Burcu. Bu burç Bizans Döneminde Şemsi Tapınağı olarak kullanılıyordu. Surların ve Burcun en üstüne vardığımızda burada doğal harikalardan olan Hevsel Bahçeleri görüş alanımıza giriyor. Burada fotoğraf çekinebilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

HEVSEL BAHÇELERİ


Diyarbakır’ın farklı dinler ve kültürler için kutsal kabul edilmesinin bir sebebi sayılan doğa harikası Hevsel Baheçleri Keçi Burcunun görüş alanında. Hevsel Baheçleri, Diyarbakır Surları ve Keçi Burcu ile beraber UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİNE adını yazdırmıştır. Uzun ve yorucu olan Sur gezisinden sonra size oturup Hevsel Bahçelerinin güzel manzarasını çayınızı yudumlayarak izleme imkanı veren kafeler var.


ON GÖZLÜ KÖPRÜ

Bir sonraki durağımız Hevsel Bahçelerini izlerken mutlaka fark ettiğiniz On Gözlü Köprü. Diyarbakır’ın doğayla iç içe olan muhteşem bir köprüsüdür On Gözlü Köprü, burada oturup doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Turistlerin ve halkın sıkça rağbet ettiği On Gözü Köprü Dicle Nehrinin üzerine inşa edilmiştir. Uzun ve geniş olan köprüden geçtikten orada bulunan oturma alanlarında arkadaşlarınızla ve ailenizle güzel ve sakin bir vakit geçireceğinizden eminiz.


LEZZETLİ BİR TATLI


Yorucu ama yorulmaya değen bu Diyarbakır turundan sonra Diyarbakır’ın tescillenmiş olan zevkle yiyeceğiniz ve tadı uzun süre damağınızda kalacak “Taş Kadayıf” veya “Soğuk Baklava” dan mutlaka denemelisiniz. Sıcacık bir çay ile yediğiniz bu tatlı ile Diyarbakır turumuzu bitiriyoruz.

Gezi rehberimiz ile beraber güzel vakit geçirdiğinizi ve en memnun şekilde Diyarbakır’dan ayrıldığınızı umarız. Bu güzel şehirden dostlarınıza ve ailenize bahsetmeyi unutmayın.



29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
    bottom of page