top of page

Doğal Güzellikler

Güncelleme tarihi: 20 May 2023


KARACADAĞ


Karacadağ Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın arasında yer alıyor ve bölgede gözde Doğu sporları merkezi haline gelmiş durumda. Karacadağ'da yılın her mevsimi rehberli doğa yürüyüşleri ve bisiklet turları yapabilirsiniz ayrıca kampçılık, kaya tırmanma ve dağcılık gibi birbirinden farklı etkinliğe de katılabilirsiniz.


ŞEYHANDADE ŞELALES


Sessiz ve sakin bir bölgede yer aldığı bilinen şelale, kamp ve piknik gibi aktiviteler açısından tercih edebileceğiniz doğa ile iç içe olabileceğiniz doğal güzelliklerden biridir.


DİCLE NEHRİ


Türkiye'nin önemli nehirlerinden olan, her yıl binlerce turist tarafında ziyaret edilen Dicle Nehri, doğal güzellikleriyle öne çıkmaktadır. Basra Körfezine kadar uzanan nehirde; nehir kenarında piknik ve kamp gibi aktiviteler gerçekleştirmek mümkündür.


HEVSEL BAHÇELERİ


Diyarbakır'ın en ünlü doğal güzelliği olan Hevsel Bahçeleri, ev sahipliği yaptığı onlarca kuş türü ile Güney Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve zengin kuş cenneti konumunda.

Özellikle göç mevsiminde binlerce kuşu bir arada görebilecek, doğanın içinde dinlendirici zaman geçirebilecek, zengin bitki ve vahşi yaşam çeşitliliği arasında harika fotoğraflar çekebilecek ve yemyeşil doğal güzellikler arasında keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz Hevsel Bahçeleri, büyüleyici güzelliğiyle 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne de dahil edildi.

HASUNİ MAĞARALARI


Diyarbakır'ın en ünlü mağaralardan biri de Anadolu'nun en eski mağara yerleşimi olmasıyla tüm dünyadan arkeolog ve tarihçilerin ilgisini Hasuni Mağarasıdır. Nevşehir bölgesinde görmeye alıştığımız yumuşak kayaların içine oyulan sarnıçları, depoları, mabetleri ve yaşam alanlarıyla her köşesinde büyüleyici manzaralarla karşılaşacağınız Hasuni Mağaraları’nın iç bölümlerini keşfe çıkabilir, insanlığın ilk dönemlerine unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz.


MAKAM DAĞI


Türkiye'nin inanç turizmi açısından en gelişmiş şehirlerinden biri olan Diyarbakır'da en önemli yerlerden biri de Zülküf Peygamberin uzun yıllar boyunca kalmasından dolayı Zülküf Dağı olarak da bilinen Makam Dağı. Ergani ilçesine sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan dağ, Meryem Ana Kilisesi için de her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Bu daği özel kılan bir özellikte Türkiye’de sadece burada açan makam çiçekleriyle büyüleyici doğa manzaralarının olmasıdır efsanelere konu olan makam dağını mutlaka ziyaret ediniz.


HİLAR MAĞARALARI


Göçebelikten yerleşik yaşama geçen ilk insanların yaşadığı mağaralardan biri olan Hilar Mağaralarında yapılan kazılarda Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan pek çok tarihi eser bulunur. Mezopotamya'da insanlık tarihinin başladığı noktalardan biri olmasıyla tüm dünyadan arkeoloji, tarih ve kültür meraklıları tarafından ziyaret ediliyor. Hem kendi başınıza hem de rehberli turlarla keşfe çıkarak, yerleşik hayata geçen insanların kayaların içine oyduğu yerleşim alanlarını görebilirsiniz.


BİREKLEYN MAĞARALARI


Birkleyn Mağaraları, tarih ve doğa severlerin çok ilgisini çeken, arkeolojik sit alanı olarak korunan bir doğa harikası. Dicle Nehri'nin doğduğu bölgede yer alan ve binlerce yıldır rüzgârlar ve yağmurlarla şekillenen devasa kaya oluşumları ile büyüleyici bir manzaraya sahiptir. Ölümsüzlük suyunun aktığı yer olarak antik efsanelere konu olan Birkleyn Mağaraları, çevresini saran tarihi ve doğal güzelliklerle Diyarbakır'ın en önemli trekking parkurlarından biri konumunda. Kayalar üzerindeki binlerce yıllık taş kabartmaları inceleyebileceğiniz ve ilk insanların yaşadığı alanları gezebileceğiniz mağaraların dehlizlerinde yüzerek de iç bölümleri keşfe çıkabilirsiniz.


EĞİL ARAJ GÖLÜ


Eğil Barajı Gölü, özellikle yaz aylarında binlerce kişinin ziyaret ettiği çok popüler bir doğaya kaçış alanı. Göl çevresinde sıralana balık çiftlikleri, baraj gölü manzaralı piknik alanları ve onlarca çeşit ağacın süslediği yürüyüş yollarıyla ilgi gören Eğil Baraj Gölü’nde bahar ve yaz aylarında tekne gezileri ve balık avlama turlarına da katılarak güzel zaman geçirebilirsiniz.


DERAN MAĞARLARI


Eğil Baraj Gölü’nün sularıyla bir bölümü gömülen ve ama su yüzeyinde kalan kısımlarıyla büyüleyici manzaralar sunan Deran Mağaraları’na hem doğa gezileriyle hem de gölde düzenlenen tekne gezileriyle ulaşabilirsiniz. Özellikle gün batımlarında masmavi Eğil Baraj Gölü’yle birlikte harika fotoğraflarını çekebileceğiniz Deran Mağaraları, tarihi önemiyle arkeoloji ve tarih tutkunlarının da mutlaka görmesini önerdiğimiz gizli hazinelerimizden biri.


FİSKAYA ŞELALESİ


Fiskaya Şelalesi restorasyon ve yenileme çalışmalarından sonra yeniden akar hale getirildi. Şelaleye bakan seyir terası da bu onarımdan nasibini aldı ve cam zemin döşendi. Hevsel ve Dicle Nehri manzarası eşliğinde cam terasa çıkıp kendinizi manzaraya teslim edebilirsiniz.


KIRKLAR DAĞI


Kırklar Dağı adının aksine bir dağdan ziyade tepedir. Diyarbakır halkının 40 sayısına yüklediği tılsımdan ötürü dağa bu ad verilmiş. Bu tepede bulunan kilisede kırk Hristiyan azizin kemiklerinin gömülü olduğu söyleniyor.


LİCE ASHABI KEYF MAĞARASI


Putperest krala karşı koydukları için çeşitli işkencelere maruz kalan Ashab-ı Kehf ‘in yanlarına aldıkları bir köpekle tam 309 yıl boyunca bu mağarada uyudukları rivayet ediliyor. Ashab-ı Kehf’in yıllarca uyudukları iddia edilen 34 mağaradan biri de Diyarbakır’ın Lice ilçesi sınırlarında yer alıyor.


GELİNCİK DAĞI


Gelincik Dağı, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Kamp ve piknik gibi aktiviteler açısından da tercih edebileceğiniz dağda, doğa ile iç içe olabileceğiniz dağ ve çevresinde saatlerce vakit geçirmeniz mümkündür.



36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
    bottom of page