Sürdürülebilirlik Gelecek Nesillere Güzel Bir Dünya Bırakabilmektir!
Sürdürülebilir turizm, ekonomik, sosyal ve çevresel konuların yanı sıra turistlerin deneyimlerini iyileştirmeye ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ilgiyi de içeren eksiksiz turizm deneyimini kapsayan bir kavramdır.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'ne (UNWTO) göre sürdürülebilir turizm ilkeleri şunlardır;
1.İstihdam yaratma
2.Herkes için erişilebilirlik
3.Toplumsal ve kültürel değerlerin korunması
4.Doğa dostu ulaşım
5.Yerel ekonominin desteklenmesi ve acil ticaret
6.Atık yönetimi ve atık azaltımı
7.Yerel işletmelerin desteklenmesi
8.Su tüketimin azalması
9.Biyolojik çesitliliğin korunması
10.Enerjinin verimli kullanımı
Mobil Diyarbakır uygulamamız ile Diyarbakır'ı keşfe çıkalım! Sürdürülebilir turizm ilkelerine katkı sağlayarak bizler için küçük, gelecek için büyük adımlar atabiliriz...
ULAŞIM
Yürümek en doğal, sağlıklı, zararsız ve en ucuz ulaşım biçimidir. Çevre dostu ulaşımı tercih edin yakın mesafe bir yere giderken; bisiklete binin veya yürüyün, uçakla seyahat ederken yanınıza daha küçük bir valiz alın.
Yürüme zararlı egzoz gazlarının oluşmasını önler, otomobil ihtiyacını azaltır, yerel ekonomiyi canlandırır, fosil yakıt kullanımını düşürür; çevresel, toplumsal ve ekonomik birçok faydası vardır.
Diyarbakır'da tarihi mekanlarda gezerken yürümeyi tercih ediniz. Bu sayede daha çok göreceğiniz yöre halkı ve farklı alışveriş alternatifleriyle Diyarbakır'ın temiz havasını içinize çekerek sağlıklı bir yürüyüş yapabilirsiniz.
KONAKLAMA
Yerel olarak işletilen otellerde veya yerel bir evde konaklayın.
Yerel bir sakinin veya ailenin yanında kalmak yerel kültür ve geleneklerle yakın ve kişisel bir ilişki kurmanıza izin veren doğa dostu bir seçenektir.
Konaklayacağınız oteli seçerken, genel anlamda doğaya saygılı uygulamalar benimseyip benimsemediğine, bu konuda aldığı sertifikalara dikkat edebilirsiniz. Örneğin, sıfır atığı benimseyen, güneş enerjisinden yararlanan, enerji tasarrufuna dikkat eden, yağmur sularını sulama suyu olarak kullanan tesisleri öncelikli tercihleriniz arasına koyabilirsiniz.
BAGAJ
Doğada çözünen ürünleri yanınıza alın yanınıza alacağınız ürünlerin çevreyi ve suyu kirletmediğinden emin olun.
Yapacağımız seyahatleri çevreye zarar vermeden, iklim krizi üzerindeki etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir bir hale getirebiliriz. Az eşya ve sıra sıfır atık hedefiyle örneğin bez çanta, kendi su termoslarınızı yanınızda götürebilirsiniz.
SIFIR ATIK
Gittiğiniz her yerde yeniden kullanılabilir şişeler ve poşetler seçebilir veya yanınızda birer su matarası götürebilirsiniz.
Seyehatinizde plastik içeren pipet, bardak, poşet gibi ürünleri kullanmayın. Bir plastik şişe ancak 1000 yılda çözünebiliyor. Üstelik ne kâğıt ne de plastik olarak değerlendirilemeyen tek kullanımlık bardaklar, geri dönüşüm zincirine zarar veriyor.
Gittiğiniz her yerde yeniden kullanılabilir şişeler ve poşetler seçebilir veya yanınızda birer su matarası götürebilirsiniz.
Diyarbakır'ın ikliminden dolayı özellikle yazın sıcaklık yüksek derecelerde olur. Bu yüzden plastik su şişeleri ile ihtiyacınızı gidermek yerine yanınızda sürekli taşıyacağınız su matarası atıkları azaltır.
Genel olarak Karacadağ volkanik bazalt taşından yapılan tarihi yapılar arasında gezinirken sıcaklık bir kenarda durur ve o serin tarih kokan sokaklarda gezinmek ve o güzellikleri korumak size çok iyi gelecektir!
YEREL HALK
Bölgenin kültürüne saygı gösterin, tarihi ve kültürel alanlarda gerekli kurallara uyun.
Yerel ürünleri ve yöresel yemekleri tercih edin.
Yerel üretimi ve ekonomiyi destekleyin.
Çevrenizi bilinçlendirin, kültürel ve doğal mirası koruyun, sorumlu turist olarak sürdürülebilir turizmi destekleyin.
Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak evrensel sorumluluğumuzdur. Küçük bir adımımız dünya için büyük bir hareket olacaktır.
Organik ve yerel üreticiler tarafından üretilen ürünleri satın alın. Yerel üreticiyi destekleyen ve sıfır atık uygulamalarına dikkat eden restoranları tercih edin. Tabağınıza yiyeceğiniz kadar alın, yemeğinizi çöpe atmayın. Yiyecek atıklarınızı sokaktaki köpek ve kedilere verebilirsiniz.
Comments